Geschiedenis

Reddingsbrigade St. Maartenszee is opgericht op 25 september 1970. Een aantal enthousiaste inwoners uit de omgeving van St. Maartensbrug wilde een vereniging oprichten die als doel had de verdrinkingsdood, in de ruimste zin van het woord, te bestrijden.

De vereniging begon met het strand bewaken op alleen de zondagen, maar in de jaren erna is de de brigade uitgegroeid en geprofessionaliseerd. Het materieel is moderner en beter en de eisen aan de strandwacht zijn veel strenger geworden. Het strandbezoek is vele malen drukker geworden door campings en vakantieparken in de omgeving.

De brigade zorgt nu gedurende de maanden juni, juli en augustus voor de bewaking van het strand. Dit gebeurt 7 dagen per week. De reddingsbrigade wordt ondersteund door subsidies van de gemeente Schagen.

 

Materiaal

Het materieel van onze brigade bestaat uit voer- en vaartuigen en overig materieel. We hebben 3 voertuigen, een Isuzu auto (STZ 1-10) die is uitgerust als strandambulance. Hierin bevindt zich een wervelplank, EHBO-koffer, zuurstoffles, AED en overige reddingsmiddelen. De auto mag onder bepaalde voorwaarden zwaailicht en sirene voeren. Als aanvulling op de auto is er de Viking (1-20). Daarnaast is er een tractor van het merk Renault (STZ 1-30). De tractor wordt gebruikt voor het vervoeren van de boten van loods naar strand en v.v. en het lanceren van de boten vanaf het strand in de zee.

Er zijn drie vaartuigen, de eerste snelle boot (STZ 1-19) is van het merk Ribcraft en heeft een 60pk buitenboordmotor. Daarnaast is er de waterscooter om mensen in ondiep water te helpen (STZ 1-29). De derde boot is een vlet. Deze kan worden gebruikt door roeifanaten en jeugdleden en heeft naast de mogelijkheid tot roeien een 15pk buitenboordmotor.

Naast de voer- en vaartuigen is er zomers een post op het strand aanwezig. Deze is in 2011 compleet nieuw in gebruik genomen. Op de 2e verdieping is een professionele radiokamer aanwezig met goed uitzicht over het bewakingsgebied. In de post is ook een goed uitgeruste EHBO-ruimte aanwezig. Daarnaast beschikt de brigade over professionele reddingsmiddelen zoals reddingsvesten, werplijnen, rescuecans en rescuetubes. De strandwacht is gekleed in een landelijke kledinglijn in rood/geel.

 

Strand

Reddingsbrigade St. Maartenszee is een kustbrigade die ongeveer 3 km strand bewaakt. Dit gebied begint ter hoogte van natuurpark ‘het Zwanenwater’ tussen Callantsoog en St. Maartenszee en eindigt bij het ECN-terrein (Energieonderzoek Centrum Nederland), tussen St. Maartenszee en Petten.

Er wordt actief bewaakt in de maanden juni, juli en augustus van 09.30 uur tot 18.00 uur. Tijdens het hoogseizoen zal de post vaak langer geopend zijn, dit is te zien aan de vlaggen op de post en bij de strandopgangen. De uitvoering van de bewaking gebeurt door ongeveer vijf betaalde strandwachten, in het weekend aangevuld met vrijwilligers. Er wordt samengewerkt met de buurtbrigades van Callantsoog en Petten, de alarmcentrale van veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, de KNRM en de Kustwacht.

U kunt bij de strandwachten terecht voor EHBO, gevaarlijke situaties en informatie. U kunt ze aanspreken op het strand, in de post of telefonisch bereiken.

Informatie over de gevaren van de zee is te vinden in de flyer “veilig naar het strand”.

Regelgeving:
  • De strandopgang berijden met gemotoriseerde voertuigen is niet toegestaan, met uitzondering van vergunninghouders.
  • Het bewaakte strandgedeelte bevindt zich tussen km-paal 17.242 en 18.150.
  • Watersporten is toegestaan tussen km-paal 18.2 en 18.4.
  • Sportvliegeren, daarmee worden alle vliegers bedoeld voorzien van twee of meer vliegertouwen, is alleen toegestaan tussen km-paal 18.9 en 19.2.
  • Loslopende honden zijn alleen toegestaan van 1 oktober tot 30 april en daarbuiten vanaf 19.00uur ’s avonds tot 9.00uur ’s ochtends, aangelijnd de gehele dag.
  • Paardrijden is toegestaan van 19.00uur ’s avonds tot 9.00uur ’s ochtends en van 1 oktober tot 31 april de gehele dag.
  • Jetskiën is niet toegestaan.
  • Naturisme / FKK is niet toegestaan. Hiervoor moet men zich begeven naar het naaktstrand tussen Callantsoog en St. Maartenszee in, aldaar staat het aangegeven.
  • Kamperen is niet toegestaan.
  • Het maken van een kampvuur is niet toegestaan.

ANBI informatie

Zie het document: ANBI (in aanvraag) informatie 2020.

Word lid!

De reddingsbrigade wil graag nieuwe leden verwelkomen. Je hoeft geen geweldige zwemmer te kunnen zijn om deel uit te kunnen maken van onze vereniging. Lang niet alle leden hebben een brevet voor strandwacht en zijn toch actief binnen de vereniging. Administratieve, technische en anders ondersteunende mensen zijn erg welkom. Twijfelt u nog, dan kunt u altijd geheel vrijblijvend kennis maken door één of meerdere dagen als vrijwilliger mee te draaien op ons strand of kom een keer langs bij de training. De kosten voor onze jeugdleden bedragen €15,- per jaar. Voor senioren is dit bedrag vastgesteld op €17,50 per jaar. Naast de jaarlijkse contributie dient eenmalig €5,- aan inschrijvingskosten te worden voldaan.

Wilt u lid worden, klik dan hier om het inschrijfformulier te downloaden.