Nieuws

Vacatures zomer 2023

Reddingsbrigade Sint Maartenszee is op zoek naar meerdere enthousiaste en sportieve mensen die ons team als lifeguard of postcommandant komen versterken komende zomer (van juni, juli en augustus 2023). Reageer zo snel mogelijk of uiterlijk 28 februari 2023.

Kom je niet uit de buurt? Dan zijn er overnachtingsmogelijkheden bespreekbaar.

Lifeguard

Als strandwacht ben je verantwoordelijk in de ruimste zin van het woord voor het voorkomen van verdrinkingen en andere ongevallen op zee en op het strand. Het merendeel van de werkzaamheden bestaat uit het verrichten van preventieve werkzaamheden, waaronder het waarschuwen, informeren van badgasten en overige voorkomende werkzaamheden.

Je zult komen te werken in een team dat veelal bestaat uit jonge, sportieve en sociale mensen. De samenstelling van de strandwachten is zeer variërend opgebouwd uit mannen en vrouwen, van verschillende leeftijdscategorieën. De gemiddelde leeftijd van de strandwachten is 20 jaar.

Heb je nog geen ervaring als strandwacht, maar ben je wel sportief en ben je enthousiast? Solliciteer dan ook zeker! Dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk is (bijvoorbeeld met interne opleiding of deelname aan lifeguard-trainingsweek).

Voor informatie over de functie en hoe je kunt solliciteren: zie de Vacature strandwacht 2023.

Postcommandant

 Samen met het team ben je verantwoordelijk, in de ruimste zin van het woord, voor het voorkomen van verdrinkingen en overige ongevallen op zee en op het strand. De postcommandant geeft uitvoering aan met het bestuur overeengekomen beleid en zorgt ervoor dat de uitvoering van dit beleid constant gewaarborgd is. De postcommandant heeft de dagelijkse leiding over gemiddeld 5 lifeguards welke samen in een wisseldienstrooster de gehele week het strand bewaken. De postcommandant onderhoudt contact met buurtbrigades en andere (hulpverlenings-)instanties.

Voor meer informatie (functie eisen, competenties, achtergrond informatie) zie de Vacature postcommandant 2023.

 

Demonstratie reddingsbrigade

Foto van de demonstratie met een grote groep mensen op het strand die kijken hoe een drenkeling wordt geholpen.

Woensdag 10 augustus, 20.00 uur, geeft reddingsbrigade Sint-Maartenszee een demonstratie. Kom kijken naar een demonstratie van reddingsbrigade Sint Maartenszee waarbij het werk van de lifeguards wordt getoond. Er zullen reddingen met de boot, waterscooter, board en andere materialen worden uitgevoerd.

Zie de flyer voor meer informatie:

Flyer voor demonstratie van reddingsbrigade Sint Maartenszee op woensdag 10 augustus 2022.

‘Kies je sport’ dag 2022

Flyer met de tekst "doe gratis mee aan de 'kies je sport' dag 2022. Sporclubs zetten hun deur voor jou open op zaterdag 11 juni".

Altijd al eens willen ontdekken hoe het is om lifeguard te zijn? Op zaterdag 11 juni kun je een dag in de huid van een lifeguard kruipen tijdens de “Kies Je Sport” dag 2022 van de gemeente Schagen. Tussen 10.00 – 16.00 kan iedereen vanaf 8 jaar langskomen om kennis te maken met de reddingsbrigade.

Op deze dag kun je meedoen met activiteiten die te maken hebben met de reddingsbrigade, een quiz spelen om je kennis over het strand en reddingsbrigade te testen en mee gaan sporten.

Datum: 11 juni 2022 tussen 10.00 – 16.00
Locatie: Reddingsbrigade post Sint-Maartenszee.
Zie ook: www.sportakkoord-schagen.nl

Bewakingsseizoen geopend!

Foto van de reddingsbrigade post met tractor, waterscooter en auto.

Vanaf vandaag staan we de komende drie maanden elke dag op het strand van 10:00-18:00 uur.

Wanneer wij op het strand aanwezig zijn ter bewaking is dit te herkennen aan de rood/gele vlag die in de vlaggenmasten hangt. Als wij van het strand afgaan wordt deze ook weggehaald.

Warme seizoen aftrap Reddingsbrigade

Reddingsbrigade Sint-Maartenszee is sinds afgelopen dinsdag 1 juni weer officieel begonnen. Rodi Schagen kwam langs voor een interview met de strandwachten over de organisatie, temperatuur van het water, het mooie weer  en de nieuwe QR code om op de hoogte te blijven van de actuele situatie op het strand.

Nieuwe Yahama Viking

De nieuwe vikings van de reddingsbrigades in de gemeente Schagen

Afgelopen woensdag 14 april heeft burgemeester Marjan van Kampen van gemeente Schagen de sleutels van nieuwe strandbuggy’s overhandigd aan reddingsbrigade Sint-Maartenszee, Petten en Callantsoog.  Reddingsbrigade Sint-Maartenszee gebruikt deze buggy, een Yamaha Viking, voor de bewaking en de buggy is volledig uitgerust met AED, rescueboard en communicatie middelen.

Zie ook het artikel over de nieuwe Viking op Noordkop Centraal, Rodi en Noordhollands Dagblad.

Geslaagde oefening reddingsbrigades Noord-Holland Noord

Op zaterdag 3 november 2018 nam reddingsbrigade St. Maartenszee deel aan de jaarlijkse regionale oefening van de reddingsbrigades uit de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Op het oefenterrein van het Den Helder Training Centre (DHTC) verzamelden zich circa 40 Lifeguards van de 7 deelnemende reddingsbrigades met hun reddingsboten voor de uitdagende oefening “Zout Water”. Tijdens de oefening kregen de eenheden te maken met een drietal scenario’s. Daarbij moesten slachtoffers van hoogte worden gered, was er een zwaar ongeval aan boord van een schip en werd er onder begeleiding van een professionele instructeur geoefend met het omslaan van een snelle reddingsboot.

Anders dan bij eerdere regionale oefeningen werd er ditmaal niet op het binnenwater maar op zee geoefend. Hieraan ontleent zich ook de naam van deze oefening “Zout Water”. De regio Noord-Holland Noord kenmerkt zich door een diversiteit aan vaargebieden zoals het IJsselmeer, Noordzee kust en recreatiemeren. Ben van Kuringen, oefenleider; “onze Lifeguards oefenen in verschillende gebieden om zo goed voorbereid te zijn om onder alle omstandigheden hulp te kunnen bieden. We kunnen terugkijken op een leerzame en geslaagde dag”.

Deze oefening werd georganiseerd door de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Noord-Holland Noord. De RVR is het samenwerkingsverband van de 13 reddingsbrigades binnen de veiligheids-regio en treedt hierbij op als één regionale gesprekspartner voor de veiligheidsregio en andere hulpverleningspartners. Binnen de RVR werken de reddingsbrigades samen aan de prestatie- en kwaliteitsontwikkeling van het preventieve toezicht en de reddingstaken. Hierbij wordt jaarlijks geoefend om zich gezamenlijk voor te bereiden op een inzet bij grootschalige waterhulpverlening. De professioneel opgeleide vrijwilligers van de reddingsbrigade staan 365 dagen per jaar klaar voor een eventuele inzet, zowel binnen het eigen lokale verzorgingsgebied als op regionaal niveau.